Asbest: geen paniek, wel voorzichtigheid

//Asbest: geen paniek, wel voorzichtigheid

Asbest. Daar krijgen veel mensen een naar gevoel bij. En als je dan asbest aantreft in een schoolgebouw zoals de Prins Willem-Alexanderschool in Katwijk, dan moet je uitkijken dat de paniek niet uitbreekt. We linken asbest namelijk meteen aan ‘kankerverwekkend’.

Dat beeld is echter niet helemaal reëel, alsof je meteen de gevreesde ziekte hebt als je het spul aanraakt. Om alle ouders en (oud-)leerlingen van de school meteen maar gerust te stellen: de kans dat in of bij de school door iemand asbest in ingeademd, is nihil. En als je het al zou inademen, dan zou je dat kunnen vergelijken met roken. De een wordt er 90 mee, anderen halen de 40 niet. Asbest is schadelijk voor de gezondheid, laat dat duidelijk zijn. Maar reden voor paniek was er ook bij de Prins Willem-Alexanderschool gelukkig niet.

Soorten asbest

Het is goed om het verhaal asbest eerst in het juiste perspectief te plaatsen. We onderkennen de hechtgebonden en de niet-hechtgebonden asbest. De hechtgebonden materialen bevatten veel cement, lijm of kunststof (bindmiddel). Daardoor zijn de asbestvezels verankerd in het materiaal. De kans op het vrijkomen van asbestvezels in de lucht is hierdoor heel klein. Zolang deze materialen niet mechanisch worden bewerkt (gezaagd of geboord) en blijven zitten, is het risico op inademing van de vezels dus erg klein.

Niet-hechtgebonden asbest is zacht en brokkelt makkelijk af. Hierdoor kunnen na verloop van tijd spontaan asbestvezels vrijkomen, bijvoorbeeld door aanraking, trillingen en andere niet-mechanische bewerkingen. In de loop der tijd vindt door diverse invloeden aantasting van het bindmiddel plaats. Soms vergaat het bindmiddel helemaal. En dan wordt het inderdaad gevaarlijk.

Sterk en goedkoop

Vanaf de jaren 50 werd het spul massaal gebruikt in de bouw. Het was namelijk sterk en goedkoop. Asbest is naar schatting in meer dan 3500 bouwproducten gebruikt, in Nederland is pas een derde van het totale asbestvolume gesaneerd. Er is dus nog flink wat werk aan de winkel.

Het asbestprobleem op de Katwijkse basisschool kwam aan een paar jaar geleden al aan het licht. Direct ingrijpen was toen nog niet nodig. Totdat de betonnen constructie enkele maanden geleden scheuren begon te vertonen. De betonnen gevelplaten kwamen los en die platen die waren verbonden met hechtgebonden asbestplaten. Na inventarisatie bleek het te gaan om wit asbest van het type A (chrysotiel), de minst schadelijke variant van asbest.

In de vakantie

Een groot aantal borstweringsplaten is verwijderd en ook binnen is het nodige materiaal weggehaald. Inderdaad, door mannen in van die witte pakken. Om de asbestsanering zo veilig mogelijk te laten verlopen, is ervoor gekozen om dit in de zomervakantie te doen. Een logisch moment voor een school, zullen we maar zeggen. Ouwehand Bouw is deze week gestart met de herstelwerkzaamheden, waarbij de gesaneerde delen meteen opnieuw worden geïsoleerd. Ook nu wordt ernstig rekening gehouden met de veiligheid van de kinderen, ouders en leerkrachten.

De planning is dat het herstelwerk over enkele weken wordt afgerond. Dan kunnen de kinderen Prins Willem-Alexanderschool weer zorgeloos spelen.

By | 2017-10-07T11:00:10+00:00 september 8th, 2017|Projectmanagement|1 Comment

About the Author:

One Comment

  1. […] van de Prins Willem-Alexanderschool is inmiddels helemaal afgerond. Daarover schreven we al in dit blog. Ook het Ro Theater draait al weer een poosje op volle toeren na een forse opknapbeurt van de […]

Leave A Comment