Het belang van een goed MJOP

//Het belang van een goed MJOP

TriasEen meerjarenonderhoudsplan, oftewel MJOP. Het klinkt een beetje saai en ingewikkeld, maar vergis je niet in het belang ervan. Een goed MJOP scheelt je als eigenaar van een gebouw op de lange termijn namelijk heel veel geld.

Een MJOP is kort gezegd een langetermijnplanning voor het uitvoeren van noodzakelijk onderhoud aan gebouwen, terreinen en installaties. Het biedt inzicht in het huidige onderhoud van een gebouw en het onderhoud wat de eigenaar de komende periode kan verwachten. Je kunt geplande activiteiten specificeren en budgetteren. Zo maak je de onderhoudskosten beheersbaar en voorspelbaar. Hierdoor bespaar je op onderhoudskosten en behoudt het gebouw zijn waarde en representatieve uitstraling. Nogal belangrijk dus en voor Verenigingen van Eigenaren tegenwoordig zelfs verplicht.

Kerstdrukte

Het is bijna kerst. Een heerlijke tijd, maar tot het zover is, ook een tijd met de nodige stress. Het lijkt wat dat betreft de zomervakantie wel. Het is vast heel herkenbaar, die lijst met dingen die nog ‘even’ afgerond moeten worden. Zo’n lijst is ons bij TimeClock niet vreemd hoor. We vliegen van hier naar daar om alles toch nog voor de vakantie klaar te hebben. De bouw ligt nu eenmaal goeddeels op z’n gat in de kerstperiode. Naast al het werk voor onze opdrachtgevers moeten de nieuwsbrief en de kerstgeschenken de deur uit. Herman van Veen verwoordde deze periode feilloos, zullen we maar zeggen.

Intensief gebruik

Gelukkig hebben we ook projecten die ‘gewoon’ doorlopen na de jaarwisseling. Een daarvan is de update en bijbehorende inspectie van het MJOP van de negen scholen van Openbaar Voortgezet Onderwijs Zaanstad. Hier zijn we bezig met een complete herinspectie van het interieur en exterieur van de negen schoolgebouwen van OVO. “De materialen van een school worden natuurlijk veel intensiever gebruikt dan een regulier gebouw”, vertelt onze MJOP-specialist René van de Giessen. “Een voorbeeld: betonnen trappen gaan gemiddeld 50 jaar mee, maar als er dagelijks duizenden leerlingen overheen banjeren, dan slijt het natuurlijk veel harder. Daar moeten we dus wat op verzinnen, bijvoorbeeld met het gebruiken van ander materiaal.”

Opladen

De planning is dat de klus eind januari geklaard is. “Dus er is flink wat werk aan de winkel”, lacht Van de Giessen. “We werken daarom voor een deel door in de kerstvakantie. De complete staat van de schoolgebouwen moet worden beschreven, natuurlijk samen met de verbeterpunten. Maar we vergeten niet te genieten van deze tijd hoor. Een mooi moment om de batterij weer op te laden, dan kunnen we er in januari volop tegenaan.”

By | 2017-10-07T11:00:13+00:00 december 23rd, 2016|Meerjarenonderhoudsplan|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment