Brandveiligheid: altijd een ‘hot item’

//Brandveiligheid: altijd een ‘hot item’

brand-gebouwHet is een van de grootste nachtmerries van iedere ondernemer: je zaak brandt af. Een ongeluk zit in een klein hoekje en je kunt pech hebben, maar gelukkig kun je met een goed plan rond brandveiligheid in je pand veel ellende voorkomen.

De afgelopen dagen werden we weer opgeschrikt door enkele grote bedrijfsbranden. Vannacht (vrijdag) werd een waxfabriek in het Noord-Brabantse Bladel volledig verwoest door brand en eerder deze week gingen in een bedrijfsgebouw in Ommen (Overijssel) twee garagebedrijven in vlammen op. Verschrikkelijk moet dat zijn, als je je ziel en zaligheid in je bedrijf stopt en ’s nachts uit je bed gebeld wordt dat je ‘beter even kan komen kijken’.

Schade beperken

Veel bedrijfsbranden wordt veroorzaakt door defecte of niet goed werkende apparatuur. Ook is brandstichting relatief vaak de oorzaak. Daar willen we het hier echter niet over hebben, want daar ligt niet onze kracht. Die ligt in het voorkomen van brand en – mocht er onverhoopt toch brand uitbreken –  het beperken van de schade. Dat kan namelijk het verschil zijn tussen je bedrijf wel of niet kunnen voortzetten.

Brandveiligheid is een ‘hot item’ bij TimeClock, een onderwerp dat eigenlijk nooit genoeg aandacht kan krijgen omdat er mensenlevens op het spel staan. Het klinkt misschien een beetje dramatisch, maar dat maakt het niet minder waar. Drie zaken zijn van groot belang als er brand uitbreekt:

  • Snelle en volledige evacuatie (door veilige, onafhankelijke vluchtwegen met voldoende capaciteit)
  • Compartimentering (om te voorkomen dat een brand zich kan ontwikkelen of uitbreiden)
  • De brand, met behulp van de brandweer, zoveel mogelijk beperken tot het eigen perceel en brandoverslag voorkomen naar naburige gebouwen.

Dat klinkt allemaal heel logisch en dat is het ook, maar toch interpreteren gemeenten en de brandweer de wet- en regelgeving soms anders dan eigenaren en gebruikers van een gebouw. Na een serie grote branden bleek dat veel panden niet brandveilig zijn. Zo ontstond bij brandweer Haaglanden en de KIWA het initiatief om deze achterstallige panden te inspectnooduitgangeren en te verbeteren. De regeling BGB was geboren.

Certificaat

Het ontwikkelde BGB-keurmerk is ondergebracht in een Beoordelingsrichtlijn (BRL). De ‘Beoordelingsrichtlijn (BRL)-K21016 Brandveilig Gebruik Bouwwerken’ is een BRL voor het opnemen, rapporteren en adviseren en de nazorg van bouwkundige-, installatietechnische en organisatorische voorzieningen in bouwwerken op het gebied van brandveiligheid ten behoeve van gebruiksvergunningen c.q. het gebruiksbesluit.

Dat klinkt best ingewikkeld, maar waar het op neerkomt is dat de regeling gebouwbeheerders in staat stelt om op eigen initiatief een gebouw te laten certificeren. Daardoor voldoet het aantoonbaar aan de brandveiligheidseisen en dat is weer gunstig voor bijvoorbeeld de brandverzekering. Wij Nederlanders zijn nu eenmaal gek op een goede korting.

Twijfel? Neem contact op!

Ben je eigenaar van een (bedrijfs)pand en twijfel je of het pand wel brandveilig is? Neem dan vooral even contact op. Bij TimeClock hebben we de ervaring om gebouwen zodanig brandveilig te maken dat het Kiwa brandveiligheidskeurmerk kan worden afgegeven. Een gebouw wordt geïnspecteerd op basis van het Kiwa BGB opnamerapport. Het BGB kan worden toegepast bij bestaande bouw en ook nieuwbouw. Want bij brandveiligheid geldt: zekerheid voor alles.

By | 2017-10-07T11:00:14+00:00 oktober 28th, 2016|Brandveiligheid|0 Comments

About the Author: