Crisis voorbij, bouwvak weer helemaal terug

//Crisis voorbij, bouwvak weer helemaal terug

De bouwvak. Het was de tijd waar iedereen in de bouwbranche naar uitkeek. Lekker vier weken bijkomen, op vakantie, in ieder geval niet beulen in de bouwput of zwoegen op kantoor. Hooguit met je kind een zandkasteel bouwen op het strand.

Door de crisis kwam daar verandering in. We merkten in ons laatste blog voor de zomervakantie al op dat steeds meer bedrijven in de bouwbranche gewoon doorwerken tijdens de bouwvak. Ook bij TimeClock was dit de afgelopen periode het geval, de ‘sierpaardjes’ niet meegerekend… 😉

Doorwerken

Doorwerken heeft zo zijn voordelen. De belangrijkste voor ieder bedrijf is het feit dat de cashflow ook echt een beetje in de flow blijft en niet stilstaat. Daarnaast wordt vanuit de opdrachtgever steeds vaker verwacht dat het werk ook tijdens de zomervakantie doorgaat. Andere werkzaamheden worden bij voorkeur in de zomervakantie uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan onderhoudswerk aan schoolgebouwen.

Tijdens de afgelopen bouwvak verzorgden we de meerjarenonderhoudsplannen (MJOP’s) voor zo’n 150 huurwoningen van de Noordwijkse Woningstichting. Ook de opknapbeurt van het Ro Theater in Rotterdam ging in volle vaart door tijdens de bouwvak. Met name bij het Ro Theater was de zomeractiviteit een must. De voorstellingen werden zo niet verstoord en bovendien staat medio september de heropening gepland.

Massaal op vakantie

Deze week kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met mooie economische cijfers. De Nederlandse economie groeit dit jaar met 3,3 procent, zo verwacht het CBS, waarmee ons land koploper is in Europa. De crisis is ook in de bouw achter rug, aangezien onze branche een belangrijk aandeel heeft in die groeicijfers.

Dat de economie weer volop groeit, was te merken. We vierden weer massaal zomervakantie. Maar wat vooral opviel: de bouwvak was weer in volle glorie terug en dat maakte het werk er niet makkelijker op. Althans, dat was de afgelopen weken onze ervaring en die van verschillende andere collega’s die doorwerkten tijdens de bouwvak. We moesten het wel erg vaak doen met ‘die is er de komende drie weken niet’ en ‘nee sorry, ik weet daar niets van en mijn collega is pas over twee weken terug’.

Bouwvak geeft rust

Doorwerken klinkt mooi, maar het was op die manier vooral doorploeteren. Ingewikkelde projecten moesten worden overgedragen aan collega’s die niet of nauwelijks zijn ingevoerd. Je begrijpt dat zoiets niet bevorderlijk is voor het project. Het zorgde vooral voor onrust. Die werkt wel door, die ook, oh nee toch niet… Bij TimeClock zouden we een volledige ‘herinvoering’ van de bouwvak niet erg vinden. Vier weken alles op zijn gat is boven alles heel duidelijk.

En doorwerken tijdens de bouwvak, dat kan altijd.

By | 2017-10-07T11:00:11+00:00 augustus 18th, 2017|News|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment