Duurzaamheid is de toekomst

/, Duurzaamheid, News/Duurzaamheid is de toekomst

zonnepanelenDuurzaamheid. Om de een of andere reden roept dit woord bij veel mensen negatieve gevoelens op. ‘Dat is iets voor geitenwollensokkentypes, voor boomknuffelaars’, hoor je dan. Of ‘duurzaamheid is gewoon extra duur’. Maar wie zich er echt in verdiept, kan niet anders dan tot de conclusie komen dat het negatieve beeld vooral gebaseerd is op ongefundeerde vooroordelen. Duurzaamheid is namelijk de toekomst, of je het nu wilt of niet.

Doorbraak

In het VPRO-programma Tegenlicht van zondag 13 maart gingen verschillende experts in op de ontwikkelingen van duurzame energie. Eind 2015 was er in Dubai een doorbraak, toen zonne-energie voor het eerst goedkoper was dan fossiel opgewekte elektriciteit. Maar daarmee is het probleem nog niet opgelost, want het moet ook toegepast kunnen worden in het dagelijks leven. In een land als Nederland, dat veel minder zonuren ter beschikking heeft dan bijvoorbeeld landen in het Midden-Oosten, moeten we op zoek naar innovatieve ideeën om elektriciteit bijvoorbeeld op te slaan. Creativiteit genoeg, zoals in de Utrechtse wijk Lombok, waar Robin Berg het idee heeft opgevat om het teveel aan opgewekte energie op te slaan in de accu’s van elektrische auto’s. Veel meer over deze zaken in de genoemde aflevering van Tegenlicht, die hier terug te kijken is.

In Nederland staan we in de bouw ook niet stil op dit gebied. Deze week werden de Duurzaam Bouwen Awards weer uitgereikt. Van ieder genomineerd project is een filmpje gemaakt, waarin een toelichting wordt gegeven op de nieuwe techniek die is toegepast of het bijzondere materiaal dat is gebruikt. Wie de professionals goed beluistert, kan de eerder genoemde vooroordelen meteen in de prullenbak gooien. Duurzaam bouwen vergt inderdaad soms een hogere investering, maar blijkt juist heel goed voor de portemonnee omdat die investering gemiddeld na enkele jaren ruimschoots is terugverdiend. De energiekosten gaan namelijk significant naar beneden.

EPC-waarde naar nul

Ieder modern bouwbedrijf ‘doet’ iets met duurzaamheid. De een gebruikt duurzame materialen en zorgt voor een goede isolatie, een ander ziet meer heil in zonnepanelen en degenen die wat verder zijn, combineren dit tot innovatieve oplossingen. De ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid volgen zich in rap tempo op en de materialen en installaties bij nieuwbouw worden steeds efficiënter. Dat moet ook wel, want in het bouwbesluit van 2012 is namelijk afgesproken dat vanaf 2020 moet iedere nieuwe woning een EPC-waarde (energieprestatiecoëfficiënt) van precies 0 moet hebben. De EPC is een berekening hoe goed (of slecht) een woning of pand presteert in energieverbruik.

Lastiger wordt het bij het duurzaam upgraden van bestaande bouw. Een nieuwe techniek bij verbouwingen is het aanpakken van de ‘schil’ van het huis. Hierbij wordt een nieuwe gevelwand voor de bestaande gevel gebouwd, wat de isolatiewaarde van een huis enorm verbetert. En natuurlijk kent iedereen oplossingen zoals de HR-ketel, de zonnepanelen en de spouwmuurisolatie om ook oudere woningen beter te laten scoren op energieverbruik.

Portemonnee

Het naakte feit is echter dat veel mensen helemaal niet zitten te wachten op een duurzaam huis of kantoorgebouw. De drie belangrijkste afwegingen bij het kopen van een huis zijn locatie, locatie en locatie. En natuurlijk is het handig als je het huis kunt betalen. Een energieneutraal huis zal ze een zorg zijn, als die badkamer maar groot genoeg is. Daarom is het zo belangrijk dat mensen zich bewust worden van het feit dat duurzaamheid en aandacht voor het milieu ook heel interessant zijn voor de portemonnee. Want als je mensen in hun portemonnee raakt, zijn ze vaak ineens wel geïnteresseerd. Inderdaad is een ledlamp een stuk duurder dan een gewone gloeilamp, maar een simpele berekening leert dat je al snel honderden euro’s per jaar kan besparen als je ledlampen gebruikt.

Wat mag u op het gebied van duurzaamheid dan van ons verwachten? Als TimeClock willen we duurzaam ondernemen met oog voor het milieu, zodat ook voor latere generaties een gezonde leefomgeving gewaarborgd blijft. Dat betekent dus niet het ‘blind’ gaan voor de goedkoopste oplossing, maar juist met het oog op de toekomst zoeken naar een duurzame oplossing. En u zult zien dat dit naast beter voor het milieu op de langere termijn ook nog eens goedkoper is.

By | 2017-10-07T11:00:29+00:00 maart 26th, 2016|Beheer en onderhoud, Duurzaamheid, News|Reacties uitgeschakeld voor Duurzaamheid is de toekomst

About the Author: