Duurzaamheid is niet langer alleen ‘leuk’

//Duurzaamheid is niet langer alleen ‘leuk’

Duurzaamheid en verduurzaming zijn een hot item in bouwend Nederland. Waar het eerder vooral ‘leuk’ en ‘interessant’ was, wordt het nu nog ‘hotter’ omdat de overheid naast stimuleringsmaatregelen ook eisen gaat stellen. In 2023 moet ieder kantoorgebouw namelijk minimaal het energielabel C hebben.

“Kantoren met een slechter label (D t/m G) mogen dan niet meer gebruikt worden. Eigenaren van energie slurpende kantoren moeten hun panden zuiniger maken”, zo stond te lezen in een brief van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede Kamer. Blok kondigde in de brief een wettelijke verplichting aan voor eigenaren van kantoren.

In de bouwbranche wordt al langer op dergelijke maatregelen geanticipeerd. Zoals we al eerder lieten weten, zijn we op het gebied van duurzaamheid bezig met de ontwikkeling van twee producten die inzicht geven in het energieverbruik en in de totale duurzaamheidsniveau van een pand. We zijn nu in de fase beland dat we ze in de praktijk gaan testen.

Energieverbruik terugdringen

De ontwikkeling van dergelijke producten doen we niet (of in ieder geval niet alleen) om een graantje mee te pikken van de verduurzaming die in gang is gezet. Simpel gezegd willen we de wereld net een beetje beter achterlaten dan zoals we hem aantroffen. En we zijn ervan overtuigd dat het terugdringen van het energieverbruik en inzetten op duurzaamheid daar een belangrijke bijdrage aan kan leveren.

Als dan een van de grootste installatiebedrijven van het land met je in zee wil, dan is dat best gaaf. Helemaal voor een relatief klein, maar groeiend bedrijf. Zo voelde het bij ons in ieder geval toen we groen licht kregen voor het opstellen en onderhouden van de meerjarenonderhoudsplannen (MJOP’s) voor meer dan tachtig Rotterdamse panden van Van Dorp Installaties. Voor ons een geweldige kans om voor hen aan de slag te gaan.

Als TimeClock ontlasten we het installatiebedrijf met het opstellen en uitvoeren van MJOP’s voor al die meer dan tachtig panden. Dat gaat van een simpele keet op een vuilstort tot luxe kantoorpanden in het centrum van de stad. Jaarlijks bezoeken we een deel van de panden voor een inspectie. Niet ieder pand kan ieder jaar aangepakt worden, aangezien het budget van veel vastgoedeigenaren (in dit geval de gemeente Rotterdam) niet onuitputtelijk is. Het voordeel van een MJOP is dat je het noodzakelijke onderhoud in ieder geval niet vergeet.

Betere wereld

Daarbij wordt uiteraard ook gedacht aan de toekomst. Waar mogelijk proberen we dan ook zoveel mogelijk duurzame oplossingen te integreren in de MJOP’s. Niet alleen bij het opstellen, maar ook bij het actualiseren van de plannen en uitvoeren van het onderhoud. Want wat is makkelijker dan de ledverlichting meteen te vervangen als er toch onderhoud gepleegd moet worden? Of meteen zonnepanelen op het dak te monteren?

Zo dragen we samen met Van Dorp en de gemeente Rotterdam ons steentje bij aan een iets betere wereld.

By | 2017-10-07T11:00:10+00:00 september 19th, 2017|Duurzaamheid|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment