Even voorstellen: René van de Giessen

//Even voorstellen: René van de Giessen

De samenwerking was er al, maar in oktober 2016 was de kogel definitief door de kerk en kwam René van de Giessen ons team versterken. Hoog tijd voor een nadere kennismaking dus.

René groeide op in de Hoeksche Waard en studeerde bouwkunde aan de HTS in Rotterdam. De 43-jarige Zoetermeerder begon zijn carrière in de taxatiewereld en was bij Jones Lang LaSalle actief in de bedrijfsmakelaardij, één van de grootste makelaars ter wereld. Zijn droombaan bleek het niet. “Daarna ben ik overgestapt naar het voormalige Ministerie van VROM. Daar heb ik een mooie tijd gehad. We werkten hard, maar hadden ook veel vrijheid.”

René inspecteerde als bouwkundig inspecteur zo’n 10.000 huurwoningen, waarbij hij gebreken vastlegde voor de huurcommissie. Aan de hand van zijn rapporten werden huurprijzen al dan niet aangepast. “10.000 woningen is een duizelingwekkend aantal inderdaad, je kunt wel zeggen dat woningen geen geheimen meer voor me hebben. Ik heb alles al wel een keer gezien.”

Scheuren in de muur

Hij kreeg in die periode regelmatig de ‘onderkant’ van de samenleving te zien, vertelt hij. En dan komen vanzelf de bizarre situaties waarin hij soms verzeild raakte. Zo ging René een keer af op een klacht van huurders dat hun muren steeds meer scheuren begonnen te vertonen. “De schade kon alleen maar van bovenaf zijn gekomen, dus toen heb ik bij de bovenbuurman aangebeld. Hij bleek een verzamelaar van kranten. Het hele appartement stond vol en zorgde voor zoveel gewicht, dat het scheuren veroorzaakte in het appartement eronder. Er waren zestig papiercontainers nodig om al het papier uit de woning te verwijderen.”

MJOP’s

Bij Asset Facility Management specialiseerde René zich verder in het opstellen van meerjarenonderhoudsplannen (MJOP’s). “In het gesprek vooraf met de eigenaar moet je de juiste vragen stellen, anders kun je zomaar belangrijke aandachtspunten missen.” Het onderhoudsplan opstellen is zeker niet voor iedereen weggelegd. “Je moet heel gestructureerd en nauwkeurig kunnen werken en verbanden kunnen leggen. Bij TimeClock onderscheiden we ons met een MJOP die heel erg praktijkgericht is. Ik heb mijn MJOP een aantal jaar geleden een keer volledig op internet gezet. Die werd later in een groot seminar vervolgens als voorbeeld gebruikt waar alle bedrijven eigenlijk naar toe zouden moeten met een MJOP. Dat is een lekker bevestiging van de kwaliteit van ons MJOP.”

Duurzaamheid

De laatste tijd wordt duurzaamheid alleen maar belangrijker. Een MJOP wordt steeds vaker een DMJOP, waarbij de D uiteraard voor Duurzaam staat. “Het is voor ons de uitdaging om duurzaamheid te implementeren in onze onderhoudsplannen en om te zetten in klantvriendelijke concepten. De bouwkundige en installatietechnische kennis hebben we hiervoor zeker in huis!”

Een voor de hand liggende oplossing is om alle bouwkundige materialen en installaties te vervangen voor duurzame varianten is een optie. “Maar daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan”, waarschuwt René. “Voor de klant moeten we vervolgens inzichtelijk kunnen maken wat de terugverdientijd is. Want duurzaamheid is nog altijd een flinke investering. Gelukkig staat de techniek niet stil. De terugverdientijd van de huidige type zonnepanelen is bijvoorbeeld gedaald van 15 jaar naar 7 tot 8 jaar afhankelijk van het gebruik.”

Wervelwind

Het bedenken van dergelijke concepten kost echter tijd en dat is met een volle agenda best lastig in te passen. “Voor je het weet zit je weer in de wervelwind van een volle week, maar het heeft zeker onze aandacht. Ook hierin streven we naar een zo concreet mogelijke invulling. Aan algemeenheden heeft een klant niet zoveel. Die wil weten wat de opties zijn, hoeveel dat kost en wanneer de investering is terugverdiend.”

By | 2017-10-07T11:00:12+00:00 mei 12th, 2017|Medewerkers|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment