Gevolgen nieuwe regeerakkoord voor bouwsector

//Gevolgen nieuwe regeerakkoord voor bouwsector

Het zijn interessante dagen in Nederland. Afgelopen dinsdag werd het regeerakkoord gepresenteerd. Dat leverde deze week al wat vuurwerk op in het debat over het akkoord. De regeringspartijen vestigen de aandacht vooral op de voordelen en de oppositie bijt zich vast in de nadelen van de plannen. Zo gaat het altijd, dus ook dit keer. Veel interessanter voor ons is natuurlijk wat de gevolgen zijn in de bouwsector. We hebben enkele belangrijke veranderingen op een rijtje gezet.

Minder belasting

Door het verlagen van de vennootschapsbelasting (van 25 naar 21 procent) en het lagere mkb-tarief op de eerste 200.000 euro winst (van 20 naar 16 procent) gaan bedrijven minder belasting betalen. In het MKB hoeven bedrijven tot 25 werknemers nog maar 1 jaar door te betalen bij langdurige ziekte, nu is dat nog twee jaar. Het kabinet wil hiermee kleine bedrijven stimuleren om sneller mensen in dienst te nemen.

Duurzaamheid

Met name op het gebied van duurzame ontwikkelingen krijgen de plannen in het regeerakkoord de nodige bijval. De Parijs-deal wordt als focus genomen, doel is een reductie van de CO2-uitstoot van 49 procent in 2030. Nederland zou bij realisatie daarvan een van de Europese koplopers zijn op dat gebied. Een belangrijke maatregel om dat te bereiken is om alle woningen in 2050 ‘gasloos’ te laten zijn. De producenten van met name warmtepompen zullen in hun handen hebben gewreven. De belasting op gas gaat daarbij omhoog en die op elektriciteit omlaag.

Infrastructuur

Het nieuwe kabinet wil in drie jaar 2 miljard vrijmaken voor infrastructuur en daarnaast nog eens structureel 100 miljoen per jaar extra. Geen overbodige luxe, aangezien er al een langere periode te weinig in is geïnvesteerd, zo werd vorig jaar al gesignaleerd bij Bouwend Nederland.

Zzp’er inhuren

Het moet weer makkelijker worden om zzp’ers in te huren. De ronduit belachelijke Wet DBA wordt afgeschaft en vervangen door een ‘opdrachtgeversverklaring’. Die krijgt overigens ook nog niet de handen op elkaar en zou net als de Wet DBA nadelig kunnen uitpakken voor de zelfstandigen. Het blijft hierbij nog even afwachten wat die gevolgen precies zouden kunnen zijn. In ieder geval zet het nieuwe kabinet de strijd tegen ‘schijnzelfstandigheid’ (lees: het mislopen van loonbelasting) voort.

Toekomst

Al jaren kampt de bouw met een schreeuwend tekort aan technisch personeel. Er wordt daarom 100 miljoen euro extra geïnvesteerd in technische opleidingen om dit terug te dringen. Wat ons betreft een goed begin, ook al zijn we inmiddels aan het eind van ons korte overzicht. Een van onze eerste blogs ging namelijk over dit onderwerp.

Mis je belangrijke zaken uit het regeerakkoord die iedereen in de bouw echt moet weten, laat dan zeker even een reactie achter.

By | 2017-11-03T09:37:41+00:00 oktober 13th, 2017|News|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment