Innoveren in het mkb: het is niet onmogelijk

//Innoveren in het mkb: het is niet onmogelijk

innoverenInnoveren in het mkb is ook voor ons een echte uitdaging. Want hoe kun je als bedrijf zorgen dat je de belangrijke (technologische) ontwikkelingen in jouw branche niet mist? En is dat niet veel te duur voor kleine ondernemers? Vragen die momenteel hot zijn in het mkb. En met hot bedoelen we in veel gevallen ‘een worsteling’.

Vorige week was er een bijeenkomst bij LOEK!offline waar precies die vraag een centrale plaats had. Veel ondernemers willen heel graag mee in de vaart der volkeren. De innovaties op gebied van met name techniek en ICT razen voort. Innoveren kost echter veel geld en de meeste ondernemers hebben ze niet op hoopjes liggen. Even een zak geld beschikbaar stellen om zelf aan de slag te gaan met een innovatie binnen de eigen expertise is er dan ook niet bij.

Toch was de boodschap van specialisten Kees van Iwaarden (LOEK!offline) en Wouter Truffino (Holland ConTech & PropTech) zeker geen wanhopige. Zij hadden enkele belangrijke tips die we graag verder delen, net als eigen inzichten die we in de loop van tien jaar ondernemerschap hebben opgedaan. We zijn ten slotte ook in de wereld om elkaar verder te helpen.

Bijblijven en bijhouden

Zorg dat je op de hoogte bent en blijft van de nieuwste ontwikkelingen in je bedrijfstak. Zonder die kennis hoef je niet eens te denken aan een eigen innovatief concept. Het zou namelijk zomaar kunnen dat het al lang is bedacht en uitgetest door een startup van een groot bedrijf.

Zoek samenwerking

Dat ligt meteen in de lijn van het voorgaande punt. Kleinere bedrijven hebben zoals gezegd zelden de middelen om de kostbare en vaak onzekere stap te maken voor innovatieve projecten. Grote bedrijven hebben vaak speciale teams beschikbaar die zich daar alleen maar mee bezighouden. Zorg dat je als bedrijf in contact komt met de grote bedrijven en dan met name de innovatieteams en zoek de samenwerking. Dan zit je ‘vooraan’ bij de belangrijke nieuwe technieken waar je als klein bedrijf veel profijt van kan hebben.

Software-ontwikkelingen

Met name op het gebied van ICT en software zijn de ontwikkelingen nauwelijks bij te benen. Voor alles wat je zou kunnen automatiseren is vaak al een softwarepakket beschikbaar. In onze branche heb je bijvoorbeeld Plandatis, een bedrijf dat software heeft ontwikkeld dat het opnemen van grote panden voor een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) flink wat eenvoudiger maakt. Bovendien wordt meteen een koppeling gemaakt naar allerlei andere bouwkundige softwareprogramma’s die van belang zijn voor het beheer en onderhoud van gebouwen. Of wat dacht je van ingebouwde slimme sensoren die precies aangeven wanneer welk onderhoud nodig is? Je kunt het zo gek niet bedenken of er is of wordt al over nagedacht en getest.

Organisatiemodellen

Innovaties gaan niet alleen over techniek en software. Je kunt ook innoveren door de organisatiestructuur van je bedrijf eens goed onder de loep te nemen. Is een platte organisatie veel beter voor je bedrijfsvoering? Dan zou je het aantal managers drastisch kunnen inperken. We pleiten hier zeker niet voor een ontslaggolf, want dat zou kunnen betekenen dat er voor het bedrijf zeer waardevolle kennis en ervaring verloren gaat. Dat moet iedere ondernemer natuurlijk voor zichzelf beoordelen. Je zou kunnen kiezen voor het werken in flexibele teams als je veel projecten doet. Of voor een vaste en een flexibele schil of voor zelfsturende teams.

Het zijn zomaar wat suggesties die kunnen helpen om je bedrijf naar het zo gewenste hogere niveau te brengen. Heb je aanvullende ideeën die collega-ondernemers echt moeten weten? Deel ze vooral. Samen kunnen we groeien in kennis en daarmee groeien als ondernemer en als bedrijf. Dat is toch wat ondernemen zo leuk maakt.

By | 2017-11-03T09:38:01+00:00 oktober 27th, 2017|Innovatie|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment