Meer jongeren in de bouw

//Meer jongeren in de bouw

jonge mensen bouwenWe kampen er al enkele jaren mee: een gebrek aan jonge mensen die hun toekomst zien in de bouw. Met het begin van de crisis rond 2008 begon ook de crisis in de bouw. Ongetwijfeld hebben alle negatieve berichten rond omvallende bouwbedrijven hun uitwerking niet gemist op de keuze van jongeren om maar eens verder te kijken dan een bouwopleiding, want een opleiding volgen voor werk dat er niet is, vindt niemand een strak plan.

Daar plukken we, getuige de cijfers over 2015 nu de vruchten van. Het zijn cijfers die jonge ondernemers in de bouw zoals ondergetekende best een beetje ongerust maken. Nu zijn die ‘oudere’ bouwvakkers er nog wel, maar binnen afzienbare tijd kan zomaar de situatie ontstaan dat het werk er wel is, maar dat we niemand meer hebben die handig genoeg is om het te ontwerpen of uit te voeren.

Mooie initiatieven

Dat er dus iets moet gebeuren, is volstrekt duidelijk. Er zijn de afgelopen maanden al enkele initiatieven opgestart om jongeren weer te enthousiasmeren om voor een carrière in de bouw te kiezen. Lovenswaardig en stuk voor stuk prachtige initiatieven, maar dergelijke projecten bieden natuurlijk nauwelijks een structurele oplossing.

Zonder al te diep te gaan graven, zijn er naast het argument ‘geen werk’ natuurlijk wel meer oorzaken aan te wijzen voor de terugloop van jongeren in de bouw. De digitalisering van de maatschappij bijvoorbeeld. Wie bouwt er nog wel eens iets van hout of steen, bijvoorbeeld samen met pa of opa? En dan niet in Minecraft, maar met de handen en buiten, weg van het scherm. Kinderen leren niet meer dat het leuk is en voldoening geeft om iets met je handen te maken. Dus weg achter die spelcomputer en hup, de tuin in. Bouwen maar.

Investeren

Het grootste probleem in de bouw zijn ‘we’ echter zelf. Welk bedrijf heeft nog leerwerkplekken beschikbaar voor welwillende jonge mensen die het wel zien zitten, zo’n bouwput? We zullen als sector echt veel beter moeten inspringen op de huidige dalende trend en investeren in deze jongeren, in plaats van ze als een risico te beschouwen. Aan de andere kant ligt er ook in Den Haag een taak voor de heren en dames politici om de juiste randvoorwaarden te creëren. Leerwerkplekken zijn met de huidige regelgeving namelijk niet meer te betalen voor de bouwbedrijven.

De tijd om te investeren is nu echt aangebroken, anders was de laatste crisis voor de bouwsector pas het begin. We proberen bij TimeClock ons steentje bij te dragen en hebben onze eerste ‘eigen’ jonge en talentvolle medewerker al binnengehengeld.

By | 2017-10-07T11:00:29+00:00 februari 20th, 2016|News|Reacties uitgeschakeld voor Meer jongeren in de bouw

About the Author: