Meerjarenonderhoudsplan

//Meerjarenonderhoudsplan
Meerjarenonderhoudsplan 2018-02-12T19:38:50+00:00

Het MJOP of meerjarenonderhoudsplan is van levensbelang voor goed onderhoud van een pand. Een goed MJOP kan je namelijk duizenden euro’s schelen doordat je nooit wordt geconfronteerd met onverwachte kosten.

Wat is een MJOP?

Dat is best handig om te weten, bijvoorbeeld als je net een bedrijfspand hebt gekocht. Een MJOP is een document waarin de huidige staat van alle onderdelen van je pand (bouwdelen) zijn vastgelegd door een gecertificeerd bouwkundige conform de NEN 2767. Muren, kozijnen, plafonds, trappen, maar ook installaties zoals de centrale verwarming, luchtbehandeling of liften. Eigenlijk alles wat onderhoud nodig heeft of een keer moet worden vervangen. Als eigenaar heb je een overzicht wat je wanneer moet aanpakken en tegen welke kosten.

Wat moet erin staan?

Een MJOP moet natuurlijk een zo volledig mogelijk beeld geven van alle onderdelen van je pand(en). Het is niet handig als een belangrijk onderdeel als de lift of het dak wordt vergeten. Dat kan flink in de papieren lopen, bijvoorbeeld omdat je er niets voor had gereserveerd. Een goede, gecertificeerde bouwkundige de inspectie laten doen is daarom de belangrijkste actie. Die weet precies waar hij op moet letten en zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan.

MJOP actueel houden

Een MJOP is een momentopname. Het kan zijn dat een of meerdere bouwdelen harder slijten dan ingeschat. Of dat onderhoud juist uitgesteld kan worden. Prijzen van materiaal kunnen hoger of lager zijn, wat het moment van onderhoud kan beïnvloeden. Door werkzaamheden naar voren te halen kun je bij lagere prijzen namelijk flink ‘geld verdienen’. Daarom is het raadzaam om het MJOP eens in de paar jaar te laten actualiseren. Een ander voordeel is dat op die manier de geplande werkzaamheden altijd in het jaar voorafgaand aan het jaar van uitvoering worden beoordeeld op juistheid.

Conditiemetingen

Het is soms best lastig om precies in te schatten welke onderhoudsmaatregelen noodzakelijk zijn. In dat geval kun je, voordat een MJOP überhaupt in beeld is, een conditiemeting of nulmeting van het betreffende pand laten uitvoeren. Bij zo’n conditiemeting stellen we de bouwkundige en/of installatietechnische staat van de huisvesting vast aan de hand van de NEN 2767, de norm die zorgt voor het uniform inspecteren en in kaart brengen van de technische staat van alle bouw- en installatiedelen als het gaat om gebouwen en/of infrastructuur. Zo krijg je precies inzicht in de sterke en zwakke punten van het pand en kun je gericht een MJOP opstellen.