Onze eerste EPC-neutrale villa

/, Duurzaamheid, Ontwerp/Onze eerste EPC-neutrale villa

Voor alles is een eerste keer. Op deze eerste keer zijn we wel erg trots trouwens. We mogen ons bemoeien met de nieuwbouw van een villa van 355 vierkante meter in Almere. Maar dan wel eentje die vrijwel EPC-neutraal is.

Wat was dat ook alweer, EPC-neutraal? EPC staat voor energieprestatiecoëfficiënt en geeft het totale energieverbruik van een woning aan. Hoe lager het EPC, hoe lager het energieverbruik. Een EPC van 0 betekent dat alle gebruikte energie van het gebouw duurzaam wordt opgewekt. Het energieverbruik van de bewoners wordt dus niet meegerekend. Als die ook 0 is, noemen we dat een nul-op-de-meterwoning.

Complexe materie

Duurzaam bouwen wordt steeds meer gemeengoed in Nederland. Een goede zaak, want beter voor het milieu en voor de portemonnee. Dat laatste op iets langere termijn, omdat de techniek van duurzaam bouwen nog volop in ontwikkeling is en daarom vaak nog wat prijziger. Voor het ontwerp van de villa is door de vaak complexe materie en het specifieke wensenpakket van de opdrachtgever ruim de tijd genomen. Na een jaar ontwerpen en oplossingen bedenken is het ontwerp klaar voor de bouwende partijen.

Momenteel worden alle plannen en tekeningen doorgenomen met de installateur, constructeur en aannemer. In de woning komt een hoogwaardig mechanisch ventilatiesysteem. Ook wordt de woning voorzien van een klimaatinstallatie op basis van CO2- en vochtaansturing. Dit zal nog meer bijdragen aan een gezonde leefklimaat in het gebouw. Door een dergelijk slim systeem gaat niet alleen het leefklimaat erop vooruit, maar heeft het gebouw minder energie nodig.

35 zonnepanelen

De hele energievraag wordt opgewekt uit onuitputtelijke en/of hernieuwbare bronnen. De energievraag van de woning zal volledig worden behaald uit de 35 zonnepanelen die op de dak van de woning worden geplaatst. Naar verwachting zal de familie een energieverbruik hebben van 5000 kWh, terwijl de zonnepanelen ongeveer 8000 kWh aan stroom zullen opwekken.

Daarnaast zijn diverse andere maatregelen genomen om de initiële energievraag (gebouwgebonden energie) zo laag mogelijk te maken. Dit is gedaan door toepassing van goede isolatie in de isolatieschil van het gebouw. Verder wordt passieve zonwering aangebracht en wordt de woning gebouwd met onderhoudsarme materialen. De woning zal dan ook een EPC-waarde hebben van maximaal 0,2 EPC, met het streven om een EPC-waarde van 0,0 te behalen.

De start van de bouw van de prachtige villa aan de Damoclesstraat in Almere is gepland in september. Nu het ontwikkelingsproces achter de rug is gaan we ook de bouwbegeleiding verzorgen. Dat betekent dat dat we er voor zorgen dat alles naar de wens van de opdrachtgever wordt gerealiseerd.

By | 2017-10-07T11:00:12+00:00 maart 31st, 2017|Bouwbegeleiding, Duurzaamheid, Ontwerp|1 Comment

About the Author:

One Comment

  1. […] We zijn bij TimeClock bezig met de bouw van een villa in Almere, waarbij de meest moderne technieken worden toegepast. Dat is heel gaaf om te doen en we gaan daar echt zeer goede resultaten neerzetten. Zie daarvoor dit blog dat we er al eens over publiceerden. […]

Leave A Comment