Oud pand ombouwen naar moderne winkel

/, Directievoering/Oud pand ombouwen naar moderne winkel

Een moderne winkel in een oud pand, dat levert enkele pittige uitdagingen op. Met name op het gebied van geluiddemping en technische installaties moet je scherp zijn. De nieuwste vestiging van Bakker Van Maanen in Den Haag is zo’n uitdaging.

Bakker Van Maanen timmert hard aan de weg en wij timmeren een stevig potje mee. De verbouwing van het pand aan ‘de Fred’ waar een nieuwe winkel komt, is in volle gang. En dus heeft Den Haag dit jaar naast 100 jaar Piet Mondriaan nog iets te vieren. Een van de populairste winkelstraten, de Frederik Hendriklaan (in de volksmond beter bekend als De Fred), wordt verrijkt met de vijfde vestiging van Bakker Van Maanen binnen de gemeentegrenzen van de stad.

Alles in overleg

Het concept van Bakker Van Maanen met horecafunctie wordt ook in de Frederik Hendriklaan toegepast. Boven het pand op de toplocatie zijn appartementen gesitueerd en dat is precies een van de belangrijkste uitdagingen. Oude panden zijn op het gebied van geluid over het algemeen slecht geïsoleerd. Als bouwcoördinator is het daarom van groot belang dit al in de beginfase van het project aan te pakken.

We hebben ervoor gekozen om met een expert op het gebied van geluidsisolatie en de bewoners om de tafel te gaan zitten. Dat blijkt steeds weer de juiste aanpak en heeft een psychologisch voordeel. Zonder overleg blijven mensen namelijk geluidsoverlast ervaren, hoeveel maatregelen je ook treft. Mensen willen gehoord worden als ze geluidsoverlast ervaren en dat is logisch. Vervolgens moet de overlast natuurlijk worden aangepakt door de juiste geluiddempende maatregelen te nemen. Ook dat doen we in samenspraak met de bewoners. Als je alles transparant maakt en de mensen erbij betrekt, blijken die maatregelen veel meer effect te hebben.

Technische installaties

Een andere uitdaging bij het verbouwen van oude panden is dat ze vaak niet voldoende zijn ingericht op moderne technische installaties. In het voorbeeld van Bakker Van Maanen in Den Haag was dat niet anders. Ga maar na wat je in de bakkerij met horecafunctie nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan het warm houden en koelen van producten, maar ook aan klimaatbeheersing voor personeel en klanten. Door in een vroeg stadium de haalbaarheid van de technische installaties te toetsen, waren we dit probleem grotendeels voor. Dan nog is het een uitdaging om alles voor elkaar te krijgen, maar dat gaat zeker lukken.

By | 2017-10-07T11:00:13+00:00 februari 24th, 2017|Bouwcoördinatie, Directievoering|0 Comments

About the Author: