Pand pimpen? Weet waar je aan begint

/, Verbouwing/Pand pimpen? Weet waar je aan begint

Heb je grote plannen voor een verbouwing of een heel leuk pandje op het oog die je eens flink gaat pimpen? Bedenk dan goed waar je aan begint voor je gaat verbouwen. En vooral hóe je eraan begint.

Kantoorruimtes ombouwen tot appartementen, een nieuwe winkel beginnen in een oud pand, iedere verbouwing heeft zijn specifieke uitdagingen. Waar vroeger extra elektriciteitskabels voldoende waren, moeten er tegenwoordig complete installaties worden geplaatst voor luchtverversing en dergelijke.

Je hebt een idee en dat wil je graag uitvoeren. Logisch. Het zijn eigenlijk altijd dezelfde uitdagingen die we vervolgens tegenkomen. In het voortraject gaat men volledig uit van het eigen plan. Los daarvan wordt een pand gekocht of gehuurd. Dus of dat plan ook uitgevoerd kan worden, blijkt pas bij het ontwerp.

Tegen de muur

Als het meezit tenminste. Ook bij het intekenen van de plannen in het beoogde pand kan nog veel misgaan. We maakten het bij een vrij recent project mee dat de afmetingen van een vloer toch iets anders waren dan op de tekening werd voorgesteld. Dat was overigens niet de schuld van de architect en ook niet van de opdrachtgever. Het pand bleek een meter korter omdat de muur bij de bouw verkeerd was geplaatst.

Zo’n grapje kan de plannen flink in de war schoppen. Toch kun je zoiets voorkomen. Bijvoorbeeld door het pand uitgebreid te laten keuren. Daarmee voorkom je onverwachte ‘verrassingen’ tegen de tijd dat de verbouwing begint. Je weet dan vooraf precies de afmetingen en de bouwkundige staat van het pand.

Begin met schets

Verder is het verstandig om al in een vroeg stadium een schetsontwerp te maken. Zeker bij bestaande bouw kom je altijd dingen tegen die jouw ideeën flink ingewikkelder en soms zelfs onmogelijk maken. Wordt nog niet te concreet, maar beperk je plannen tot een beschrijving van je wensen. Met de kennis van de staat van je pand en je droomidee geef je een architect ook veel meer creatieve vrijheid. En dat komt je project vaak ten goede.

Onderschat ook niet de gevolgen die een tegenvaller kan hebben voor de financiën. Je denkt kosten te kunnen besparen door bijvoorbeeld geen onderzoek te doen. Bij tegenvallers kan de rekening verderop in het bouwtraject echter flink oplopen.

Tot slot wat beelden om alles te relativeren. Want het kan altijd nog veel erger…

By | 2017-10-07T11:00:12+00:00 mei 5th, 2017|Ontwerp, Verbouwing|0 Comments

About the Author: