Vijf ‘wees’ voor een bouwmanager

/, Geen categorie, Interim management, Projectmanagement/Vijf ‘wees’ voor een bouwmanager

bouwput overlegTerwijl je een tierende opdrachtgever aan de lijn hebt (“Weet je wel wat dat kost!”), komt een kwade uitvoerder op je af omdat zijn mannen niet verder kunnen en ook dat mailtje naar de installateurs dat ze een week later pas kunnen beginnen moet de deur nog uit. En dat alleen maar omdat je de architect te laat hebt gevraagd een tekening aan te passen.

Een bouwproject is een ingewikkelde aangelegenheid, zeker als je als bouwmanager geacht wordt een en ander vlekkeloos te laten verlopen. Hoewel er natuurlijk meer te bedenken zijn, staan hieronder gratis en voor niets vijf ‘wees’ voor een bouwmanager.

Wees duidelijk

De basis van een goed project draaien is duidelijkheid en dan vooral duidelijk zijn in de communicatie naar alle partijen. Doe je dit niet, dan kun je de klok erop gelijk zetten dat het een keer misgaat. Leg daarom alles wat besproken is altijd vast. Het is handig als je mensen kunt wijzen op afspraken die zwart op wit staan. Dit scheelt je de vermoeiende bezigheid van discussiëren over zaken die al lang duidelijk hadden moeten zijn.

Wees eerlijk

Stel: je krijgt een project in de schoot geworpen waarbij je meteen al je twijfels hebt, bijvoorbeeld over de financiële haalbaarheid of het beoogde  tijdspad. Er staat echter een vergoeding tegenover waarmee je  je jaaromzet zo ongeveer kunt verdubbelen. Sterke ondernemer die dan nee zegt. Toch is het raadzaam om in ieder geval het gesprek aan te gaan voordat je ook maar één handtekening zet. En zoals Benjamin Franklin al zei: ‘Bij twijfel niet doen’. Werk moet namelijk ook leuk en gezond blijven. Je moet ze de kost geven die zich letterlijk over de kop werkten door in deze valkuil te trappen. En bijvoorbeeld in een situatie terechtkomen zoals in de inleiding beschreven staat.

Wees betrouwbaar

Het is een dooddoener, een cliché en ga zo maar door, maar kom altijd je afspraken na. Als je de uitvoerder belooft dat de architect die aangepaste tekening over een week klaar heeft zodat de bouw op tijd kan starten, wacht dan niet vijf dagen om erom te vragen. Dan heb je een boze architect die binnen twee dagen zijn tekening klaar moet hebben en een boze uitvoerder omdat dat natuurlijk never nooit lukt en de bouw onnodig vertraging oploopt.

Wees onafhankelijk

Een verborgen agenda is dodelijk voor je betrouwbaarheid en goede naam. Dus hoe aanlokkelijk het ook lijkt om ‘vriendjes’ naar voren te schuiven om een deel van de klus op te knappen, dit is echt een grote don’t. Een bekende tippen kan natuurlijk prima, maar behandel ze net als andere deelnemers in de aanbesteding.

Wees inlevend

Als bouwmanager heb je te maken met verschillende partijen die allemaal hun eigen belang hebben. Daarin een goede balans vinden kan lastig zijn. Een belangrijke eigenschap die je daar enorm bij kan helpen, is een goed inlevingsvermogen. Verplaats je in die ander en denk mee, ga naast diegene staan en niet ertegenover. Vaak is een goede oplossing dan niet ver weg.

By | 2017-10-07T11:00:28+00:00 mei 20th, 2016|Communicatie, Geen categorie, Interim management, Projectmanagement|1 Comment

About the Author:

One Comment

  1. […] bij projectmanagement in de bouw hangt vaak nog een sfeer van ‘harde controle’. De projectmanager controleert of alle zaken goed zijn uitgevoerd aan de hand van een checklist. Klopt er iets niet, […]

Comments are closed.