MJOP: wat je erover moet weten

//MJOP: wat je erover moet weten

Het MJOP, vastgoedeigenaren en VvE-beheerders kennen bijna allemaal het belang ervan. Maar wat is dat eigenlijk, een MJOP, of meerjarenonderhoudsplan? Wat moet er sowieso in staan? Ben je helemaal klaar zodra je er eentje hebt laten maken? En hoe zit het met duurzaamheid?

Wat is een MJOP?

Dat is best handig om te weten, bijvoorbeeld als je net een bedrijfspand hebt gekocht. Een MJOP is een document waarin de huidige staat van alle onderdelen van je pand (bouwdelen) zijn vastgelegd door een gecertificeerd bouwkundige conform de NEN 2767. Muren, kozijnen, plafonds, trappen, maar ook installaties zoals de centrale verwarming , luchtbehandeling of liften. Eigenlijk alles wat onderhoud nodig heeft of een keer moet worden vervangen. Een MJOP geeft een overzicht wat je wanneer moet aanpakken en tegen welke kosten.

Wat moet er in een MJOP staan?

Een MJOP moet natuurlijk een zo volledig mogelijk beeld geven van alle onderdelen van je pand(en). Het is niet handig als een belangrijk onderdeel als de lift of het dak wordt vergeten. Dat kan flink in de papieren lopen, bijvoorbeeld omdat je er niets voor had gereserveerd. Een goede, gecertificeerde bouwkundige de inspectie laten doen is daarom de belangrijkste actie. Die weet precies waar hij op moet letten en zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Toch is het goed om ook zelf op de hoogte te zijn. Daarom een lijstje met zaken die echt niet mogen ontbreken in een MJOP:

– Alle bouwdelen moeten erin staan. Het is absolute noodzaak dat geen enkel onderdeel wordt vergeten dat onderhoud nodig heeft. De kans is groot dat die dan ook wordt vergeten bij het inplannen van onderhoud. De berekening hoeveel geld je moet reserveren voor het onderhoud, wordt bovendien gebaseerd op de informatie die in het MJOP staat.

– Huidige staat van ieder bouwdeel. Niet ieder onderdeel van het pand slijt even snel. Schilderwerk van de buitenkant is in veel gevallen vaker nodig dan de binnenkant. Een trap en een lift kunnen allebei meestal lang mee, maar bij een lift is regelmatig onderhoud natuurlijk een stuk urgenter en zijn er hoge kosten mee gemoeid.

– Moment van onderhoud ieder bouwdeel. Door in het MJOP aan te geven wat de levensduur van ieder bouwdeel is, weet je precies wat wanneer aan de beurt is om aan te pakken.

– Kosten voor onderhoud of vervanging. Aan de hand van alle gegevens die zijn verzameld, wordt de daadwerkelijke planning voor het onderhoud gemaakt. De bouwkundige maakt daarbij met behulp van een softwarepakket een inschatting van de kosten per bouwdeel. Zo weet je niet alleen precies wat wanneer moet gebeuren, maar ook hoeveel dat kost. Erg handig bij het maken van een begroting en hét grote voordeel van een MJOP. Je komt namelijk niet voor hele dure verrassingen te staan.

MJOP actueel houden

Een MJOP is een momentopname. Het kan zijn dat een of meerdere bouwdelen harder slijten dan ingeschat. Of dat onderhoud juist uitgesteld kan worden. Prijzen van materiaal kunnen hoger of lager zijn, wat het moment van onderhoud kan beïnvloeden. Door werkzaamheden naar voren te halen kun je bij lagere prijzen namelijk flink ‘geld verdienen’. Daarom is het raadzaam om het MJOP eens in de paar jaar te laten actualiseren. Een ander voordeel is dat op die manier de geplande werkzaamheden altijd in het jaar voorafgaand aan het jaar van uitvoering worden beoordeeld op juistheid.

MJOP en duurzaamheid

Bij het uitvoeren van een MJOP wordt steeds vaker gekozen voor een duurzame oplossing, de DMJOP. Of je nu voor het eerst een onderhoudsplan laat opstellen of toe bent aan een actualisatie ervan, duurzame opties zijn het afwegen absoluut waard. Als het dak aan de beurt is, waarom niet meteen zonnepanelen plaatsen of het toepassen van extra isolatie? Of het toepassen van ledverlichting en het aanbrengen van spouwmuurisolatie als de gevel aan een opknapbeurt toe is? Of HR++-glas als de schilder toch bezig is? De investering is inderdaad vaak wat hoger, maar in het DMJOP wordt ook rekening gehouden met de terugverdientijd en het moment van vervanging. Bovendien kunnen VvE’s in veel gevallen subsidie krijgen voor deze investeringen.

Wel of niet verplicht voor Vereniging van Eigenaren?

Het was tot niet zo lang geleden een discussiepunt: is een MJOP nu wel of niet verplicht voor een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Een reservefonds opbouwen door geld voor onderhoud te reserveren, dat was sowieso verplicht. Er was echter geen minimum aan gesteld en feitelijk was 1 euro dus voldoende. Om te weten hoeveel geld je als VvE moest reserveren, was het laten opstellen van een MJOP eigenlijk de enige goede optie.

De overheid heeft onlangs definitief duidelijkheid gegeven en een MJOP expliciet verplicht gesteld voor VvE’s. Wat ons betreft een goede zaak, want één ding is zeker: door planmatig onderhoud aan gebouwen te verrichten, kan de exploitatie van de onderhoudskosten aanzienlijk worden verminderd en de waarde van het pand verhoogd. Dan woon of werk je toch een stuk prettiger!

By | 2017-11-07T19:06:54+00:00 september 1st, 2017|Meerjarenonderhoudsplan|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment