Wat komt er kijken bij bouw vrijstaande woning?

/, Directievoering/Wat komt er kijken bij bouw vrijstaande woning?

Je eigen huis laten bouwen en dan het liefst een villa op een mooie lap grond. Wie droomt er niet van? Zo’n droom kan zomaar waarheid worden. Maar wat komt er allemaal kijken bij de bouw van een vrijstaande woning? En wat is het verschil met een rijtjeshuis? Vier belangrijke zaken moet je weten.

1. Vrijstaand is altijd maatwerk

Dat is het belangrijkste verschil met een rijtjeswoning. Bij een vrijstaande woning bepaal je letterlijk álles zelf, van materialen tot keuzes in isolatie en van positionering op de kavel tot de hoogte van de woning. Al heb je je natuurlijk wel te houden aan het geldende bestemmingsplan. Bij een rijtjeshuis bepaal je uiteraard de inrichting zelf, maar verder heb je maar weinig invloed op de bouw.

De belangen zijn immers tegenovergesteld. Een projectontwikkelaar wil zo efficiënt mogelijk woningen bouwen die aantrekkelijk zijn voor de markt. Hoe goedkoper, hoe meer marge en dus hoe meer hij eraan verdient. Als je zelf een woning laat bouwen, heb je daar juist geen boodschap aan. Dan gaat het om zoveel mogelijk kwalitatief hoogstaande materialen en oplossingen als de portemonnee toelaat.

2. Veel invloed op duurzame oplossingen

Hecht je veel waarde aan duurzame oplossingen, dan is het bouwen van een eigen woning natuurlijk één groot pretpark. Wel met bijbehorende kosten à la de entree van de Efteling trouwens. Duurzaam bouwen is vaak zeker niet de goedkoopste oplossing, al worden de terugverdientijden steeds aantrekkelijker. Punt is echter dat je het net zo gek kunt maken als je budget dat toelaat.

We zijn bij TimeClock bezig met de bouw van een villa in Almere, waarbij de meest moderne technieken worden toegepast. Dat is heel gaaf om te doen en we gaan daar echt zeer goede resultaten neerzetten. Zie daarvoor dit blog dat we er al eens over publiceerden.

3. Kennisniveau van de opdrachtgever

Een projectontwikkelaar weet als het goed is precies waar hij mee bezig is bij nieuwbouwprojecten. Die benodigde kennis ontbreekt vaak gedeeltelijk of helemaal bij een particuliere opdrachtgever. Want wie moet je hoeveel betalen en wat zijn normale prijzen? Hoe vraag je een vergunning aan bij de gemeente en wat als ie wordt afgekeurd? Wat moet een aannemer eigenlijk allemaal weten zodat hij alles op de juiste manier aanpakt? En hoe zorg je ervoor dat alles op het juiste moment en de juiste manier wordt gecontroleerd? Vragen te over en je moet het allemaal zelf regelen.

Dat gebrek aan kennis is niet erg, als je maar weet welke zaken je beter kunt uitbesteden. Dat voorkomt heel veel onnodige stress. Daarom adviseren wij altijd om als allereerste eens een vrijblijvend gesprek aan te gaan bij een bouwadviesbureau. Inderdaad, bijvoorbeeld bij ons. Zo’n gesprek is bijna altijd kosteloos (bij TimeClock wel in ieder geval… 😉) en onze ervaring is dat dat ook nodig is. Het zorgt ervoor dat je verwachtingen op het juiste niveau zijn en dat je een goed besef hebt van bijvoorbeeld de planning en de kosten. Mensen die eerst een gesprek zijn aangegaan met een specialist komen vaak ook met hele andere ideeën voor hun woning, zo is onze ervaring.

4. Huur een bouwadviesbureau in

Een projectleider inhuren is sowieso een ‘nobrainer’, of zou dat moeten zijn. Zij nemen je alle zorgen uit handen en bewaken de voortgang van het project en de geleverde kwaliteit. Toch komt het nog regelmatig voor dat mensen (vaak met een bouwachtergrond) in de problemen raken omdat ze dachten dat ze het wel zelf konden. Ons advies: doe zelf wat je goed kunt en laat anderen de dingen doen waar jij niet goed in bent. Wij weten bijvoorbeeld alles over bouwplannen en materialen, maar die twee combineren laten we toch echt liever aan een aannemer over 😉. Zoals bij deze villa in Voorhout.

By | 2017-10-09T17:46:45+00:00 oktober 9th, 2017|Bouwbegeleiding, Directievoering|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment