Zelfs van een Brexit kun je leren

//Zelfs van een Brexit kun je leren

brexitSoms heb je van die dagen, dat de actualiteit je plannen keihard inhaalt. Een tweede blog schrijven over voetbal en ondernemen was de bedoeling, maar ja, die Brexit.

De Britten stappen dus uit de Europese Unie en dat heeft nogal wat gevolgen. Niemand kan met zekerheid zeggen wat die over een aantal jaar inhouden, maar op korte termijn zijn die vooral negatief, zo vertellen alle experts. De financiële markten kwamen vanochtend met donderend geraas naar beneden. Schotland stemde massaal vóór blijven in de EU en daar gaan nu stemmen op voor een onafhankelijkheidsreferendum. Geert Wilders wil nu een referendum voor een Nexit, dat zal geen verbazing wekken.

Veel belangrijker nog is de vraag wat de gevolgen zijn voor onze handelsbetrekkingen met de Britten, een van onze grootste handelspartners. De Brexit is kortom hét gesprek van de dag en de economische rust die enigszins aan het terugkeren was na de crisis, is momenteel ver te zoeken.

Zelfs de knapste koppen zijn het oneens met elkaar over hoe nu verder, dus ons economisch vergezicht op de gebeurtenissen van vandaag zullen we de lezers besparen. Dat is ook niet onze positie als ‘eenvoudig’ bouwadviesbureau. We kunnen ons beter focussen op wat we hiervan kunnen leren. Het belangrijkste leermoment:

Durf risico’s te nemen.

Wat je ook denkt van de Brexit, de inwoners van het Verenigd Koninkrijk hebben niet voor de ‘veilige’ optie gekozen. Daar is van alles over te zeggen. De angst voor een verder toenemende immigratiestroom vanuit Europa was een grote motivatie om ‘leave’ te stemmen, maar feit is ook dat bijvoorbeeld veel Britse boeren de jaarlijkse zak ‘gevonden geld’ uit Brussel laten passeren omdat ze liever hun eigen boontjes doppen.

Risico’s nemen hoort bij het ondernemerschap, maar bedenk: goed nadenken over je keuzes is minstens zo belangrijk.

Zo, en nu op naar het weekend, lekker voetbal kijken. Was het iedereen al opgevallen hoe goed de Britse landen het doen..?

By | 2017-10-07T11:00:28+00:00 juni 24th, 2016|News|0 Comments

About the Author: