Zonder stress op vakantie

//Zonder stress op vakantie

strand vakantie telefoonHeb ik die opdrachtgever laten weten dat ik er de komende weken niet ben? Is alles voor die klus tijdens de zomervakantie wel geregeld? Vragen die ongetwijfeld bekend voorkomen als je een eigen bedrijf hebt. De zomer is begonnen en de vakantiestress slaat hard toe bij veel ondernemers.

Hoe hard is deels afhankelijk van je persoonlijkheid. Een stresskip wordt helemaal gek bij de gedachte van inpakken, een lange reis met veel fileleed en de mogelijkheid op slecht weer, terwijl de rustige, evenwichtige ondernemers hier een stuk minder last van zullen hebben. De ‘million dollar question’ is dan ook: hoe ga je zonder angst van je vakantie genieten met een eigen zaak? We hebben een aantal tips op een rijtje gezet.

  1. Een goede voorbereiding is alles

Knappe jongen of meid die zijn of haar bedrijf helemaal dicht kan gooien. Zeker in onze mooie bouwbranche gaat het werk steeds vaker gewoon door, ook in de bouwvak. En om die grote klus nou af te slaan omdat het vakantie is… Dat hoeft natuurlijk ook niet, maar zorg ervoor dat alles is dichtgetimmerd. Als iedereen weet wat ie moet doen als jij er niet bent, is de aandrang om iedere vijf minuten op je telefoon te kijken een stuk minder. Voor mensen met een eenmanszaak is dit wat lastiger, maar met een goede planning van het werk om je vakantie heen kom je een heel eind.

  1. Wees eens lekker onbereikbaar

Het is de moeilijkste uit het rijtje en bijna een taboe bij ondernemers, maar we gaan het toch zeggen: zet je telefoon en je tablet helemaal uit. Niet bereikbaar zijn geeft pas echt rust, zo is onze ervaring. Zie het als een uitdaging om jezelf te overwinnen. Want wie dat lukt, is sterker dan iemand die een stad inneemt (Spreuken 16:32). Klinkt goed toch?

  1. Ze bellen echt wel

Ja maar, als er wat gebeurt… Herkenbaar? Natuurlijk bellen mensen je als de boel in de fik staat of een project uit de hand dreigt te lopen. Maar bedenk ook: hoe vaak gebeurt dat nu helemaal? Laat deze bijna altijd ongefundeerde angst je vakantie niet verzieken. Bij die goede voorbereiding hoort ook de afspraak bij calamiteiten. En ondernemers zijn stiekem toch wel bereikbaar…

  1. Kies een vast moment

Onbereikbaar zijn is voor de meeste ondernemers in de praktijk een utopie als thuis het werk gewoon doorgaat. En als dat stress oplevert, heb je weinig aan je vakantie. Van een collega-ondernemer kwam hiervoor een goede tip: kies 1 vast moment per dag of per week om te checken of alles goed gaat en hou je eraan. Ben je een ochtendmens en ook op vakantie vroeg uit de veren, zorg dan dat je voor het ontbijt klaar bent. Uitslaper en tot laat wakker: kies je moment dan bijvoorbeeld na het avondeten. Op die manier heeft je gezin/gezelschap ook nog iets aan je.

  1. Thuisblijven is ook een optie

Word je helemaal gek bij de gedachte van die tent, de hitte van het land van bestemming, die eindeloze rit heen en terug met al die files en kom je meestal meer gestrest terug van vakantie dan toen je eraan begon? Dan is het tijd om te overwegen niet op vakantie te gaan, maar lekker thuis te blijven. Je bent echt niet de enige die hiervoor kiest. Het doel van je vakantie is hopelijk niet om op te scheppen over waar je nu weer bent geweest en wat je allemaal hebt gezien, maar (om er een paar clichés tegenaan te gooien): de batterij opladen, tot rust komen, met je dierbaren genieten van al het goede.

Wij van TimeClock wensen je een fijne en stressvrije vakantie!

By | 2017-10-07T11:00:15+00:00 juli 15th, 2016|News|0 Comments

About the Author: